Bruschetta z czosnkiem, pomidorami i bazylią
- 2 bagietki
- oliwa z oliwek,
- bazylia,
- pomidory
- 5-7 ząbków czosnku
- ser mozzarella,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz.
Najpierw na oliwie należy podsmażyć czosnek. Do niego dodajemy pomidory oraz bazylię wraz z solą i pieprzem. Gdy odparujemy wodę z pomidorów, na patelni podsmażamy oddzielnie plastry bagietek (grube!). Nacieramy je rozgniecionym czosnkiem, skrapiamy oliwą oraz posypujemy solą. Na tak przygotowane bagietki kładziemy pokrojony w plastry ser mozzarella, pomidory i posypujemy wszystko bazylią (najlepiej świeżo posiekanymi listkami) i skrapiając sokiem z cytryny.
Rolada z ciasta francuskiego
- 0,5 kg świeżego szpinaku
- 2 cebule
- 250 g sera pleśniowego
- 4 ząbki czosnku
- oliwa,
- sól i pieprz,
- 2 x ciasto francuskie (opakowanie)
Cebulę należy posiekać oraz zeszklić na oliwie. Do niej dodaj umyty oraz osuszony szpinak i smaż tak długo, aż zmięknie. Wówczas dodaj ser pleśniowy, uprzednio pokrojony w kostkę oraz czosnek (najlepiej przeciśnij go przez praskę). Wszystko to dopraw solą oraz pieprzem. Ułóż farsz równomiernie na rozłożonym cieście, po czym zwiń.
Roladę piec należy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut. Po upieczeniu pokrój ją w grube plastry i ułóż je na talerzu.
Papryka faszerowana
- 3 papryki
- 150g ryżu
- 1-2 ząbki czosnku
- pół cebuli
- 150 g pieczarek
- pół puszki pomidorów
- 1-2 łyżki oliwy
- przyprawy (sól, pieprz, pasta curry, zioła prowansalskie).
Ugotuj ryż. Papryki przekrój na połowy i oczyść. Cebulę pokrój w kostkę i podduś na patelni. Dodaj do niej pieczarki z przyprawami, wszystko duś przez 10 minut. Dodaj pomidory oraz czosnek, który przecisnąłeś wcześniej przez praskę. Duś przez kilka minut. Wsyp ryż, przemieszaj.
Papryki napełnij farszem, posmaruj oliwą i ułóż na blasze, która wyłożona jest papierem do pieczenia. Paprykę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.