22.01.21, 09:05Fot. via Pixabay - mp1746

Piątek - a więc post. Oto przepis na doskonały gulasz rybny!

Gulasz rybny jest lekki i smaczny. To miła odmiana od schabowych, mielonych i kurczaka. Jego niewątpliwą zaletą jest duża ilość warzyw, które dostarczają wielu cennych witamin. Wszystkie zasady zdrowego żywienia mówią, że trzeba jeść ryby. Może pora się dostosować i zacząć dbać o swoje zdrowie?

Przygotuj:

 1 kg filetów rybnych (dorsz, mintaj)

    1 paprykę

    2 pomidory

    1 cebulę

    2 ziemniaki

    3 ząbki czosnku

    szklankę bulionu warzywnego

    pół szklanki śmietany

    łyżeczkę mąki

    łyżkę soku z cytryny

    łyżkę posiekanej natki tymianku

    łyżkę słodkiej mielonej papryki

    4 łyżki oleju

    sól, pieprz

 

Krok 1

Dania rybne nie są zbyt skomplikowane, nie musisz się obawiać żadnych kłopotów w kuchni.

Krok 2

Zacznij od odpowiedniego przygotowania filetów rybnych. Musisz je skropić sokiem z cytryny.

Krok 3

Posiekaj cebulę i czosnek, a później zeszklij je na oleju.

Krok 4

Pokrój w kostkę paprykę i ziemniaki i samaż je w rondlu z czosnkiem i cebulą 5 minut.

Krok 5

Do powstającego gulaszu rybnego włóż teraz obrane ze skórki i pokrojone pomidory.

Krok 6

Całość zalej bulionem i zagotuj.

Krok 7

Danie rybne już prawie gotowe. Teraz ułóż na wierzchu filet i dopraw gulasz papryką, ziołami, solą i pieprzem. Całość musi się gotować około 20 minut.

Krok 8

Pod koniec gotowania wlej śmietanę wymieszaną z mąką, delikatnie rozprowadź w rondlu i pozwól, by gulasz z ryby gotował się ostatnie 5 minut.

Krok 9

I oto gulasz z ryby - sposób na pyszny obiad. Smacznego!

Komentarze

Post mięsny2021.01.23 23:38
Wg wierzących ryba to roślina. A nietoperz wg wyznawców Trójcy Przenajświętszej to ptak. (Ks. Kapłańska 11:19)
Sonia2021.01.22 17:22
Ja na piątek próbuję stary kataloński przepis : 2 kg brukwi,4 lekko uwędzone sardele,2 ostre czerwone papryki,8 pomidorów.Dusić w glnianym garnku przez 2 godziny.do smaku przyprawić solą,pieprzem,bazylią i sokiem z limonki.Smacznego.
B.2021.01.22 13:05
Post to podobno umartwienie. Dlatego jest w piątek, że w piątek umarł zamęczony Chrystus. Przyrządzanie sobie smakowitych potraw z ryb jest sprzeczne z samą ideą postu. Ale oczywiście każdy ma wybór.
Ks.Marek2021.01.24 5:10
Trafiasz w sedno.Dlatego ja w piątek jem tylko jedną golonkę i siedzę o suchym pysku cały dzień.
Danuta2021.01.22 10:23
A w bulionie warzywnym to co jest? W przepisie jest 1 szkl bulionu. Początkującemu można darować.
Początkujący2021.01.22 9:59
Chyba zabrakło informacji o ilości wody? Przed krokiem 5 "Do powstającego gulaszu rybnego włóż teraz obrane ze skórki i pokrojone pomidory" brak jest informacji o jakimkolwiek płynie. :(
Natalja Siwiec2021.01.22 10:08
Nawet przepisy kulinarne są tutaj nierzetelne. "...samaż je w rondlu..."
Pani dziennikarce Marysi2021.01.23 23:41
literówki wkradają się nawet podczas copy-paste. Być może powinna poprosić któreś spośród "znających się na komputerach" kolegów/koleżanek o uruchomienie programu MemTest na jej sprzęcie?