Składniki:

Zupa zacierkowa z boczkiem i ziemniakami

    2 litry bulionu (może być z kostki)

    2 liście laurowe

    5 ziaren ziela angielskiego

    włoszczyzna

    1 cebula

    4 ząbki czosnku

    25 dag wędzonego boczku

    5 średniej wielkości ziemniaków

    2 łyżki śmietany

    sól, pieprz

    majeranek

Zacierki

    2 jajka

    20 dag mąki

    szczypta soli

Włoszczyznę kroimy w kostkę i dodajemy ją do gotującego się bulionu razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gotujemy przez ok. 20 minut. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i cebulę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po podsmażeniu dodajemy do zupy razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami.

Składniki na zacierkę łączymy i formujemy kluseczki. Do zupy dodajemy je po 5 minutach od wrzucenia ziemniaków. Całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut, zabielamy śmietaną oraz doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.