Składniki:
Zupa zacierkowa z boczkiem i ziemniakami
2 litry bulionu (może być z kostki)
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
włoszczyzna
1 cebula
4 ząbki czosnku
25 dag wędzonego boczku
5 średniej wielkości ziemniaków
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
majeranek
Zacierki
2 jajka
20 dag mąki
szczypta soli
Włoszczyznę kroimy w kostkę i dodajemy ją do gotującego się bulionu razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gotujemy przez ok. 20 minut. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i cebulę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po podsmażeniu dodajemy do zupy razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami.
Składniki na zacierkę łączymy i formujemy kluseczki. Do zupy dodajemy je po 5 minutach od wrzucenia ziemniaków. Całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut, zabielamy śmietaną oraz doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.