24.10.19, 10:15fot. Nikodem Nijaki, lic. CC BY-SA 3.0 via Wikipedia, zdj. edyt.

Ja tam wolę broccomole

Broccomole - to brokułowe guacamole. To doskonały dip do pieczywa; nadaje się też jako dodatek do burgerów, jajek na twardo czy do boczku.

Składniki:

150 g brokułu

1 awokado, duże

½ czerwonej cebuli, małej

2 łyżki posiekanej kolendry

50 g twarożku

2 ząbki czosnku

1 czerwone chili

2 łyżki soku z cytryny

sól do smaku

garść rukoli

kiełki rodkiewki

 

Jak to przyrządzić?

Brokuły należy podzielić na różyczki, a potem w garnku zalać wodą i posolić. Gotować 8 minut. Odcedzić i opłukać zimną wodą, bardzo dokładnie odsączyć! Następnie należy zmiksować razem: brokuły, rozdrobnione chili, kolendrę (pokrojoną), obrany czosnek, posiekaną cebulę. Do tego dodajemy duże kawałki awokado - i twaróg. Znowu miksujemy, ale nie tak całkowicie, zostawiając kawałeczki awokado niezupełnie zmielone. Cóż, prawie gotowe: dodajemy, sól, sok z cytryny, zwieńczamy rukolą i kiełkami rzodkiewki i dip gotowy. Smacznego!

Komentarze

anonim2019.10.24 11:34
"dip" ? Po jakiemu to?